Tudi letos smo učenci in učiteljice POŠ Ponikva sodelovali na sejmu Altermed, ki je od 14. do 16. 3. 2025 potekal v Celju. Že pred samim sejmom smo si izbrali temo “Jejmo lokalno pridelano hrano” in se z navdušenjem lotili spoznavanja naše lokalne hrane. Obiskali smo dve večji kmetiji na Ponikvi, kjer so nam tamkajšnji domači predstavili delo in življenje na kmetiji. Na eni od kmetij smo natančneje spoznavali postopek robotske molže mleka ter predelovanje mleka v različne mlečne proizvode. Na drugi kmetiji pa smo podrobneje spoznali postopek peke kruha ter si ogledali njihovo krušno peč.

Seveda smo oboje želeli preizkusiti tudi sami, zato smo se v šoli lotili izdelave domačega masla in skute ter spekli čisto svoj kruh. Od zrna do kruha, bi lahko rekli, saj smo pšenico sami zamleli v moko, zgnetli testo in spekli slasten kruh. Še na toplega smo namazali domače maslo in lahko nam verjamete, da je bila to najboljša kombinacija. Njami!

Vse te dejavnosti pa smo seveda s ponosom predstavili na svoji stojnici na sejmu Altermed, kjer smo bili prisotni v nedeljo, 16. 3. 2025. Obiskovalcem smo ponudili doma pridelane sveže sire, več vrst domačega kruha ter domača jabolka. Ob slikah smo jim predstavili tudi, kaj vse smo v okviru tega projekta počeli v šoli. iz večih ust smo lahko slišali, kakšen privilegij imamo, da živimo in delujemo v podeželskem okolju in kako dobro je, da že tako mladi ljudje spoznavajo prednosti lokalno pridelane hrane. Se popolnoma strinjamo!

          

 

Orodna vrstica za dostopnost